ЕК отказа коментар по изявленията на Борисов за газа от Азербайджан

Говорител на комисията  изтъкна, че с властите в Азербайджан се водят преговори мнго отдавна на различни нива  за доставки на газ и че се търсят и други варианти за разнообразяване на доставките за Европа.  Например преди повече от година председателят на Европейската комисия Жозе Барозу посети Баку и азeрбайджанските власти поеха пред него много важен ангажимент за доставки на газ, припомни говорителят на Еврокомисията по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер:
Те обещаха на Европа, че ние ще получим от тях значителни количества газ. Никога преди това не сме имали подобен ангажимент. Това, което сега предстои да решим в рамките на продължаващите преговори, е кой от европейските проекти за газопроводи ще получи този газ. Това може да е „Набуко“, може да е друг европейски проект, но за нас е много важно, че именно Европа ще получи този газ.
Марлене Холцнер добави, че никоя страна извън Евросъюза не преговаря с Азeрбайджан за количествата газ от находището „Шах Дениз-2“. За „Набуко“ говорителят подчерта, че проектът е напреднал и се очаква до края на годината да има решение дали Баку ще насочи газа именно към него.
Отделно от това Еврокомисията води преговори и с Туркменистан – страната разполага с едни от най-богатите залежи на газ.
Въпросът там е как те могат да бъдат транспортирани през Каспийско море до Азербайджан и оттам – до Европа, каза Марлене Холцнер.
По думите й идната седмица предстоят преговори на високо ниво, които може да дадат повече яснота по тои въпрос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *