ЕК подобри очакванията си за българската икономика през 2015 г.

Българската икономика ще нарасне с 1% през 2015 г. Това се казва в публикуваната днес „пролетна“ прогноза на Европейската комисия (ЕК).

Това е по-добра от предишната прогноза на Комисията от февруари тази година, когато се очакваше растеж от 0,8% на българската икономика през 2015 г. През 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 1,7%.

През следващата 2016 г. се очаква икономиката ни да нарасне с 1,3%.

Според ЕК през тази година ще имаме дефлация в рамките на -0,5%, като така България ще регистрира дефлация за втора поредна година (-1,6% за 2014 г.). През 2016 г. България ще успее да излезе от дефлационната спирала и да регистрира инфлация от 1%, очакват от ЕК.

Безработицата в България през 2015 г. ще се понижи до 10,4%, а през следващата година ще достигне 9,8%, се казва в прогнозата на Европейската комисия. За миналата година тя беше в размер на 11,4% при 13% за 2013 г.

Общият държавен дефицит на страната се очаква да се увеличи от 0,9% от БВП през 2013 г. до 2,8% от БВП през 2014 г. с оглед на някои извънредни разходи и в резултат на по-слаби от очакваното приходи. Правителственият дефицит за 2015 г. ще е в рамките на 2,9% от БВП, очакват от ЕК. Прогнозите се базират основно на по-слабите приходи от косвени данъци. През 2016 г. се очаква дефицитът да остане на ниво от 2,9%.

Комисията прогнозира рязко повишение на държавния дълг от 18,3% от брутния вътрешен продукт преди две години до около 27,6% от БВП в края на 2014 г. Посочва се оказаната държавна подкрепа за финансовия сектор в България и нарастващия бюджетен дефицит. Според ЕК държавният дълг ще нарасне до 29,8% от БВП през тази година и до 31,2% от БВП в края на следващата година.

От Комисията отбелязват, че прогнозирано забавяне на публичните инвестиции и продължаващата слабост на инвестициите в частния сектор може да повлияят негативно на перспективите за икономическия растеж на нашата страна

Миналия месец Министерството на финансите (МФ) подобри прогнозата си за растежа на БВП на България и вече очаква растеж от 1,4% за тази година. През април анализаторите от компанията за кредитен риск „Кофас“ обявиха, че прогнозират растеж на българската икономика от 1,3% за 2015 г. Икономическото развитие на България ще бъде задвижено от вътрешното търсене и потреблението на домакинствата, обясни Милена Виденова, управител на „Кофас“ в България.

Като цяло в „пролетната“ си прогнозата Европейската комисия повиши очакванията си за растежа на европейската икономика. БВП ЕС на 28-те страни членки ще се покачи с 1,8% през тази година. През февруари ЕК очакваше ръст от 1,7%. Без промяна обаче остават очакванията за растежа на ЕС през 2016 г., като той ще се запази в рамките на 2,1%.

По-ниската цена на петрола, по-слабата европейска валута, количествените облекчения и другите стимулиращи мерки от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще допринесат за подобрение на икономическата експанзия в еврозоната и в целия ЕС, смятат от ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *