ЕК призова за разселване на бежанците по страни

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕК ще помоли държавите от ЕС да се включат в приема и разселението на бежанците от Сирия и да покажат солидарност. По думите й положението е много сериозно.
Малмстрьом изрази надежда всички в ЕС възможно най-бързо да въведат в действие новите закони за предоставянето на убежище и да осигурят на имигрантите достоен прием във висококачествени условия и с обучени служители.

По думите й Европейската комисия днес ще призове държавите в ЕС да направят всичко по силите си за разселването на имигрантите и да споделят отговорността.

Днес едва 6-7 страни поемат цялата отговорност, а може да бъде направено повече от всички.

Комисарят заяви, че в комисията имат постоянен диалог с България след мисията по границите и ще чуят нейните притеснения, предаде БТА.

Вчера стана ясно, че 1200 от влезлите в България бежанци са се опитали да напуснат нелегално българската граница в посока Сърбия.

От началото на годината пък са задържани над 6400 души, опитали да влязат в страната ни нелегално.

ООН прогнозира междувременно, че около 4 милиона сирийци ще напуснат домовете си през 2014 г., ако конфликтът ескалира.
Два милиона души ще напуснат Сирия като бежанци, а други 2,5 милиона ще бъдат вътрешно разместени в Сирия, предадоха световните агенции.

Конфликтът в Сирия вече е принудил над два милиона души да напуснат страната.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщава, че 17 страни, включително 12 европейски, са включени в програмата за приемане на сирийски бежанци.

Много от тях, които вече са достигнали Европа, са жени и деца, преминали от Турция в България, където ВКБООН съобщава, че наличните центрове за временно настаняване са пренаселени и не са безопасни.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви, че е изцяло в компетентността на изпълнителната власт да се справи с проблема с бежанците, затова правителството трябва да положи повече усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *