ЕК разреши да купуваме месо и мляко от фермери

Европейската комисия одобри българската наредба за директни продажби, с която се разрешава на малките ферми да продават директно продукцията си.Направо от производителя ще могат да се купуват мляко, мед, птици, зайци, дивеч, както и колбаси собствено производство, съобщи bTV.

Наредбата дава възможност на всяка ферма „първа категория“ да продава свой уникален продукт. Европейската практика показва, че това е печеливш бизнес. От една страна се прескачат всички прекупвачи по веригата „производител-търговска мрежа“ и в същото време клиентът получава продукт с гарантирано качество.

Инвестицията обаче ще бъде доста солидна, тъй като фермерите ще трябва да изпълнят всички условия, по които в момента работят големите прозводители.

Проблем на земеделските производители във всички държави-членки на Европейския съюз е големият дисбаланс между ниските изкупни цени на земеделските продукти и високите потребителски цени на хранителните продукти. Един от начините за преодоляването му е откриването на възможности на производителите на животински продукти да ги доставят директно на крайни потребители.

Впонеделник пък министърът на земеделието Мирослав Найденов ще представи част от продуктите за директна продажба, след като стана ясно, че ЕК одобрява наредбата, съобщи БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *