ЕК: Само 10 страни пускат свободно български и румънски работници

Според данните в европейския портал EURES най-голям дефицит на работна ръка има във Великобритания

11.01.2007

Само 10 страни от ЕС са решили да отворят напълно трудовия си пазар за българи и румънци, докато останалите членки въведоха ограничения най-малко за две години, обяви обобщени данни Европейската комисия.

Финландия, Швеция, Полша, Чехия, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Словения и Словакия разрешават свободно движение на работници от Румъния и България от 1 януари, докато Италия и Унгария решиха да отворят частично трудовите си пазари.

Ирландия и Великобритания, които не въведоха рестриктивни мерки при предишното разширяване на съюза от 2004 г., сега ограничават достъпа на българи и румънци до трудовите си пазари.

Ирландия посрещна 200 хил. чуждестранни работници за две години – 20 пъти повече, отколкото правителството в Дъблин очакваше. Във Великобритания от май 2004 до юни 2006 г. са пристигнали общо 447 хил. работници, като половината от тях са поляци.

ЕК се обявява за премахването на ограниченията, тъй като според нейните данни навлизането на чуждестранни работници в страните, които не сложиха бариери през 2004 г., е имало положителен икономически резултат.

В договора за присъединяване на Румъния и България към ЕС е записано, че държавите членки имат право да ограничават достъпа до трудовите си пазари за гражданите от двете нови страни най-много до седем години.

Според данните в европейския портал за мобилност на работниците EURES най-голям дефицит на работна ръка има във Великобритания, която се показа най-уплашена от прилива на работници от новите членки, пише румънският вестник „Котидианул“.

Според EURES на Острова има над 260 хил. свободни места. „Евениментул зилей“ допълва, че общо в ЕС те са около 740 хил.

На второ място в списъка е Германия с над 190 хил. свободни места, следвана на голяма дистанция от Чехия, Франция, Белгия, Австрия и Финландия.

Най-малко възможности за работа чужденците имат в Естония, Литва, Малта, Полша и Словакия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *