ЕК се нуждае от спешни 2,7 млрд. евро, иначе спира плащанията от бюджета на ЕС

Оказва се, че финансовото състояние и на Европейската комисия никак не е розово. Тя ще спре плащанията от бюджета на ЕС на 15 ноември, ако спешно не й бъдат преведени 2,7 млрд. евро за покриване на разходите. Това съобщи председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу в писмо до Европейския парламент, предаде КРОСС. Барозу настоява за актуализация на бюджета, за бъде избегнато обявяването в несъстоятелност на Комисията, която е изпълнител на бюджета.

Новата дупка в европейските финанси се дължи на по-малко от прогнозираните собствени приходи на Съюза. В резултат на икономическия спад, постъпленията от вносни мита и такси са с 10% под очакваните, а отчисленията от ДДС – с 2,3%.

До момента в парламента са постъпили 9 искания за актуализация на бюджета за 2013 г., а той е с 6% по-висок от разходите, с които ЕС ще разполага догодина, уточнява евродепутатът Ивайло Калфин.

„От следващата година ЕС ще бъде в реална опасност да спре плащанията и това ще засегне чувствително гражданите и общините“, предупреди в изказване в пленарната зала в Страсбург Ивайло Калфин.

Според него прехвърлянето на 20 млрд. евро плащания по изпълнени проекти от тази към следващата година, ще означава, че парите ще свършат по-рано, и общините, които са основните получатели на пари по еврофондовете, ще бъдат засегнати сериозно.

Калфин съобщи, че намаляването на средствата за догодина с 8 млрд. евро в ангажименти, ще се отразят най-вече на програмите за изследвания и иновации, за младежка мобилност и информационните и телекомуникационни технологии, на които страните членки разчитат в най-голяма степен да стимулират излизането на икономиките им от кризата.

Ивайло Калфин, който е докладчик на Европейския парламент за бюджета на ЕС за 2014-2020 г., настоя страните членки да изпълнят обещанията си, за да може парламентът да приеме разходите на Съюза, което се отлага вече три пъти.

Сред условията на парламента е отпускането на допълнително 3.9 млрд. евро за тази година, за да се намали натиска върху финансите на ЕС за догодина. Според очакванията догодина 90% от плащанията ще отидат за стари проекти, като почти няма да останат пари за нови инвестиции.

Българският евродепутат заяви, че парламентът няма да приеме поисканото от Съвета на ЕС значително орязване на разходите за 2014 г. с 8,1 млрд. в ангажименти и 4,3 млрд. в реални плащания, което е с 6% по-малко от тазгодишния бюджет на ЕС.

Сред останалите съкращения са разходите за хуманитарна помощ и за бежанците от Близкия Изток, за миграция, за поощряване на малкия и среден бизнес, за селско стопанство и за екология.

Европейският парламент предлага бюджетът на ЕС за 2014 г. да възлезе на 136,1 млрд. евро в плащания и 142,6 млрд. в ангажименти. Страните-членки държат съответно на 134,8 млрд. и 141,8 млрд. От следващата седмица двете страни ще имат 21 дни за постигане на компромис по бюджета. Ако това се случи, той ще бъде гласуван през ноември.

Европейският бюджет се формира от вноските на страните членки, които съставляват над 80% от общия бюджет, и от собствени приходи от мита, налози от захарта, отчисления от ДДС и глоби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *