ЕК се отказа от плановете за обща схема за гарантиране на вземанията

Техният размер е на стойност 5 трлн. долара. Програмата трябваше да бъде представена тази сряда, като сега се разкриват политическите спънки пред създаването на пълен банков съюз, пише „Файненшъл таймс“(ФТ).
 
Брюксел смяташе да публикува детайлен план на работа на фонда, от който също така трябваше и да се плаща за ликвидацията на фалирали банки.
Според Берлин обаче подобно предположение е преждевременно и нереалистично. По думите на представители на Германия единна схема за гарантиране на вземанията в еврозоната ще навреди на германските данъкоплатци, които ще трябва да гарантират за испанските вложители. Това от своя страна е политически взривоопасен въпрос.
Някои анализатори защитават идеята за единен гаранционен фонд във валутния съюз. Без него може да се стигне до голямо изтичане на средства и изтегляна на депозитите от редица банки в Испания и други страни със слаба финансова система.
Припомняме, че в сряда ЕК предложи увеличаване на провомощията за банков надзор на Европейската централна банка, което се смята за стъпка към съзването на банков съюз в еврозоната.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *