ЕК уличи Дянков в лъжа

То е отговор на изказванията на финансовия министър Симеон Дянков от края на миналата година относно надбавките към пенсиите. Той обясни решението да се „отрежат“ надбавките на пенсионерите със забавените плащания по линия на европейските структурни фондове.
„Не съществува връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове“, казват от ЕК.

„Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове“, обясняват от Брюксел.
Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи, обясняват още от Комисията.
Симеон Дянков дълго го усукваше и не даваше никакъв отговор ще има или не надбавки за пенсионерите. Той твърдеше, че, ако бюджетът за ноември 2012 г. е на дефицит, то коледни добавки няма да има. Оказа се, че бюджетното салдо за единадасетия месец на годината наистина е очаквано отрицателно. Голямото  неизвестно е не националният бюджет, който е в излишък от близо половин милиард лева, а европейските плащания, където ни се дължат близо 800 милиона лева“, посочи в началото на декември миналата година вицепремиерът Дянков.
„Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета“, измърмори под нос тогава самовлюбеният Борисов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *