Електрическите уреди с висок разход на ток ще са аут от пазара

След забраната на електрическите крушки с нажежаема жичка Брюксел ще постави ограничения на европейския пазар за хладилници, бойлери, перални и всякакви други домакински електроуреди с висок разход на енергия.
Европейската комисия изследва 27 групи стоки и подготвя анекси към директивата за енергийната ефективност, с които поетапно ще забранява продажбите на вътрешния пазар на тези, които не отговарят на определени технически спецификации. Това заяви Луиджи Мели, генерален секретар на Европейския комитет на производителите на домакински електроуреди CECED.
График
Първият анекс за електрическите крушки с нажежаема жичка вече е факт – от септември т.г. бе прекратено производството на 100-ватови крушки. От 1 септември догодина се забраняват 75-ватовите, от 1 септември 2011 г. – 60-ватовите, а от 1 септември 2012 – 40-ватовите. Следващите са хладилниците. От юли 2010 г. се забраняват продажбите на хладилници с енергиен клас B, в средата на 2012 г. ще бъдат спрени тези с клас А, а след 1 юли 2014 г. – част от хладилниците с клас А+. Технологиите за енергийна ефективност в тази група домакински електроуреди дотолкова е напреднала, че на пазара вече се предлагат хладилници с енергиен клас A с три плюса. На есенния панаир в Хановер тази година Либхер представи продукт, който е с 80% по-добър дори от този клас. Лидерите в бранша не може да чакат другите да ги настигат, заяви Мели.
Същото важи за пералните и миялните машини. Вече 97% от европейските марки перални са с висок клас енергийна ефективност. През първата половина на 2010 г. ще излезе решението по какъв график ще бъдат изваждани от пазара нискоефективните електроуреди от тази група, а преди лятото ще бъдат публикувани регламентите за бойлери и други нагревателни уреди. След това идва ред за климатичното оборудване и прахосмукачките. Кетъринг оборудването и хладилниците за търговската мрежа също ще бъдат подложени на ограничения. Брюксел обмисля да въведе енергийните си етикети и за офис оборудването, но тъй като там глобализацията е твърде силна, по всяка вероятност ще остане да действа сегашната американска Енерджи стар.
Спад
Инвестициите в технологии, които снижават разходите за ток на домакинските електроуреди, са единственият начин Европа да се пребори с конкуренцията на Китай и другите азиатски страни, заяви Луиджи Мели. Без тези инвестиции битката е загубена. Въпреки че през последните 15 години са инвестирани 15 млрд. EUR в подобни иновации, това все още не е достатъчно, казва Мели.
През 2008 г. приходите на производителите на електротехнически уреди са в размер на 40 млрд. EUR. 60% от тях се формират от големите уреди, т.нар. бяла техника. Близо 20 млн. хладилници се произвеждат годишно в ЕС. По 20% си поделят малките домакински електроуреди и уредите за отопление и вентилация. Спадът през 2008 г. е 10%. Той е много голям за един развит пазар, какъвто е европейският, коментира Мели. В страни като Великобритания и Испания намалението на продажбите е дори 20% – срив по-голям, отколкото при недвижимите имоти.
Около 90% от електрическото оборудване в света се произвежда от четири големи играча: Европа, Китай, Япония и САЩ. Делът на Европа в това производство е една пета. В Стария континент заетите в тази индустрия са около 500 хил. души. Производството е структурирано в сравнително големи фабрики, произвеждащи стотици хиляди продукти годишно. Най-големите производители са Германия, Италия и Полша.
Клас
Променят енергийните етикети
През 1993 г. в ЕС за електрическите уреди се въвежда т.нар. енергиен етикет, който указва каква е консумацията им на електроенергия, както и други технически характеристики, свързани с влиянието върху околната среда.
Скалата започва от най-ниския клас G и стига до най-високия тогава А. по-голямата част от електрическото оборудване е попадало в класове D и С.
Оттогава досега твърде много продукти постигат най-високите класове и този етикет започна да губи смисъл.
Само преди седмици в ЕС се постигна съгласие как да изглеждат новите етикети.
На тях ще има по-малко текст, повече символи. Най-важното е, че се добавят нови класове – А+, A++, A+++, и се отстраняват най-ниските. За много от стоките най-ниският клас ще е С при сегашен G.
Енергийният етикет ще се разширява и за други стоки, не само електроуреди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *