Елизабет II: Приоритет за правителството е най-добро споразумение за Брекзит

Елизабет Втора заяви, че за  правителството на премиера Тереза Мей основната задача е да осигури възможно най-доброто за Великобритания споразумение за Брекзит и каза, че кабинетът ще се стреми към възможно най-широк консенсус по условията за излизане от ЕС, предаде Ройтерс.В реч пред парламента, в която представи програмата на правителството, кралицата заяви, че правителството ще отмени хармонизирането на британското законодателство с европейското и ще приложи нови политики в областта на имиграцията, международните санкции, ядрената сигурност, земеделието и риболова.
„Приоритетът на моето правителство е да осигури възможно най-доброто споразумение за излизане на страната от ЕС. Моите министри са готови да работят с парламента, местните власти, деловите среди и други по изграждането на възможно най-широк консенсус за бъдещето на страната извън ЕС“, каза кралицата.
От речта й още стана ясно, че правителството се отказва от най-спорните си планирани мерки в образованието и здравеопазването, които бяха приети силно отрицателно от гласоподавателите по време на предизборната кампания. На парламентарните избори на 8 юни консерваторите изгубиха абсолютното си мнозинство в Камарата на общините.
Сред мерките, от които кабинетът се отказва, са  намерението си да премахне безплатните столови за ученици и от финансирането на здравните грижи за стари хора чрез допълнителен данък върху наследството им, наречен от критиците на тази мярка „данък деменция“. Не се споменава и предизборното предложение на кабинета да се отмени забраната за лов на лисици, отбелязва Франс прес.
Британското правителство предвижда да въведе длъжността обществен защитник, който ще представлява пострадали семейства след злополука. Това става седмица след като пожар опустоши небостъргач със социални жилища в Лондон и уби 79 души, отбелязва Ройтерс.
Реакцията на правителството и местните власти на този пожар бе остро разкритикувана. Имаше оплаквания, че пострадалите семейства и хората, останали без жилище, не са получили никаква информация или подкрепа от държавните ведомства.
„Целта на независимия обществен защитник ще е да информира пострадалите семейства и оцелелите жертви на злополуки за напредъка в разследването и да ги ориентира как могат да помагат на това разследване“, се казва в прочетената от кралицата законодателна програма на правителството за следващите две години.
Правителството обяви още, че ще е в състояние да се намеси при сделки за закупуване на критично важна британска инфраструктура от чуждестранно лице, което би могло да застраши националната сигурност.
Правителството посочи, че ще може да проверява значителни чуждестранни инвестиции с цел опазване на националната сигурност.
В речта на кралица Елизабет Втора не бе споменато планираното държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания. Затова пък тя заяви, че правителството очаква с нетърпение планираното държавно посещение на испанската кралска двойка, предвидено за юли, предаде Асошиейтед прес.
Британското правителство покани Тръмп на държавно посещение и президентът на САЩ прие поканата, но засега не е определена дата.
Поканата предизвика остри обществени критики заради политиката на Тръмп по въпроси като имиграцията, климатичните промени, НАТО и други. Официални лица многократно заявиха, че подготовката на това посещение продължава.
Речта на кралицата бе кратка, което отразява отслабените позиции на Тереза Мей след загубата на абсолютното мнозинство на консерваторите след свиканите от Мей предсрочни избори на 8 юни, отбелязва АП.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *