Ел-Ериан: Ерата по вземане на растеж назаем от бъдещето свърши

Глобалният икономически съветник на борда на Allianz – Мохамед Ел-Ериан, заяви във вторник, че световната икономика е в края на ерата по “вземане назаем на растеж” и на “печалби от бъдещето”, под формата на хлабава монетарна политика.

“Или ще валидираме цените на финансовите активи и растежа бързо, или ще потънем в глобална рецесия и финансов хаос” – коментира Ел-Ериан в ефира на CNBC. Той прогнозира, че изходът и в двата случая ще е видим в рамките на идните 3 години.

“Пътят по който сме поели сега, и по който вървим от доста време, свършва.” – коментира бившият главен изпълнителен директор на Pimco, призовавайки централните банки да отстъпят назад и да позволят на икономиките сами да определят бъдещето си.

“Няма нищо предопределено за това къде ще свършим. В момента сме се запътили към Т-образно кръстовище и все още можем да поемем по правилния път.” – коментира Ел-Ериан.

Федералният резерв направи първата стъпка, като повиши през декември основната лихва за първи път от над 9 години.

Но Ел-Ериан счита, че Фед е чакал твърде дълго да започне да излиза от спешните си икономически мерки, с които стимулира икономиката след финансовата криза от 2008.

“Те чакаха и чакаха и чакаха и иронията е, че икономиката се оправи, но не бе пусната от каишката. Схващането, че ще имаме 4 повишения на лихвата тази година няма общо с реалността. В най-добрия случай ще са две” – заяви още икономистът.

Днес започва двудневното януарско събиране на монетарните власти от Фед.

Предвид това, че останалите централни банки по света разхлабват монетарната си политика, единственият абсорбатор на шока е валутният пазар, счита Ел-Ериан.

“Има волатилност. По-добре е да свикваме с нея, защото това ще е историята на 2016.”

Според него централните банки нямат повече муниции, а растежът остава слаб.

“Имаме много малко възможности, ако изобщо имаме. А пътят става истински неравен. Не съм сигурен, че ми се вози в тази кола. Така, че ако ще правим нещо – е добре да го направим сега”.

В тази обстановка, той посъветва инвеститорите да държат 20 до 25% в кеш.“Нуждаете се от възможностите, които този кеш ще ви даде”.

Ел-Ериан добави, че вижда три области, които ще останат незасегнати: джънк облигациите, енергийният сектор и развиващите се пазари. “Там има огромни възможности, но трябва да сте търпеливи.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *