Емил Хърсев: Банките „пресолиха супата“

© Снимка:БГНЕС

В стремежа си да защитят законовите си интереси на кредитор, банките са „пресолили супата“.Така финансистът Емил Хърсев коментира в предаването „Преди всички“ предложенията на банките зазаконови промени взащита от некоректни длъжници. Мерки с репресии като забрана за пътувания според него са силно преувеличени и могат да иматобратен ефект в обществото.
Това е процедурна възможност, която съществува и сега – автомобил да бъде спрян от движение по искане на съдия-изпълнител, уточни финансистът. По думите му, „едно ускоряване на изпълнителното производство, на издаването на заповеди за изпълнение би дало на банките значително по-голямо предимство, защото в момента този процес се бави“.Емил Хърсев допълни, че работата посъбирането на вземанията е не толкова в изпълнителното произвоство, „притискането на длъжника и разсипването на предприятия, а емноговажно кредиторът да е разумен и да помогне на онзи, който може да оцелее“. Далеч по-ефективна е работата по реструктуриране на заемите, когато се опиташ да направиш нещо от предприятието на длъжника, посочи още Хърсев. „Най-лесно е да ходиш със съдия изпълнител и каквото намериш, да му вземеш“, отбеляза той.
Според Емил Хърсев, в момента количественото ограничение на кредитите, дефицита и“страхътна кредитора да продължи да финансира очевидно разумни проекти, които трябва да бъдат завършени, за да започнат да се изплащат“е по-опасно от високите лихви.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *