Емил Хърсев: Протестите пречат на икономиката

Според него това повишение, което е около 2%, не съответства на програмата от 7%, за да се спазва програмата на бюджета. „Дори и само заради това е необходима актуализация на бюджета“, заяви той и добави, че има скрити разходи и плащания от бюджета, които не се виждат.

Попитан съгласен ли е така нареченият „данък Дянков“ по лихвите по депозитите да отпадне, икономистът заяви, че категорично не е съгласен. „Една приходна система е справедлива, когато всички доходи се облагат еднакво“, аргументира се Хърсев и добави, че има много по-несправедливи данъци. „Такава е такса „смет“, даде пример той.

Относно лихвите по кредитите икономистът заяви, че лихвите ще започнат да се покачват, когато депресията започне да се преодолява, а започне ли този процес ще се увеличи търсенето на кредити. „Това обаче няма да стане нито днес, нито утре. В момента дори има едно понижаване по кредитите и по депозитите“, заяви още той.

„Всеки сам преценява дали има изгода. Моите клиенти искаха да купят „Белене“ и да го осъществят за частна сметка“, отговори Хърсев на въпрос има ли икономическа изгода от реализацията на АЕЦ „Белене“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *