Емитирането на ДЦК в евро ще повиши чуждия интерес

Емитирането на държавни ценни книжа в евро може да повиши чуждия интерес към тях. Това заяви пред Дарик икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов.Идеята за част от държавните ценни книжа да бъдат в евро, а не в лева, беше предложена от банкери на среща във финансовото министерство. Според Ангелов – ако има по-голям чужд интерес, това ще доведе и до по-евтино финансиране в държавния бюджет. Той обаче бе категоричен, че до влизането в еврозоната трябва да се запазят и емисии в лева, защото един от маастрихските критерии е свързан с дългосрочните лихвени проценти в местна валута. Ето какво още каза Ангелов:

За банките и други инвеститори това е възможност да имат още един инвестиционен инструмент, в който да инвестират своите средства и да получават доходност, вместо да държат парите си в да кажем безлихвени или нисколихвени депозити, на междубанковия пазар и в чужбина. Всеки има различен интерес за мен от практическа гледна точка може би евентуално по-ниски лихвени нива по тези книжа биха били най-добрият възможен ефект, но трябва да се действа.
Според Вас каква част от книжата, които ще бъдат емитирани, могат да се пробват в евро?
Може да се започне с няколко емисии през годината, да кажем не повече от 50-100-150 млн. лв. максимум, тоест в евро някъде между 25 и 75 млн. евро, които в рамките на година на по-малки емисии да се види доколко пазарът може да ги поеме и съответно ако има по-голям интерес към тях и наистина са по-изгодни като лихви, може да се увеличава техният дял постепенно с времето.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *