Енергиен покер с променливо надмощие

Според д-р Алтман сегашното поведение на България се обяснява и с различното финансово натоварване, което означават двата енергийнипроекта за нея. Докато Южен поток се строи предимно с руски средства, което е изгодно, т.е. безпроблемно за България, средствата, с които тя разполага за проекта Бургас-Александруполис далеч не са подсигурени.

Д-р Алтман: България може да бъде заобиколена
„Разбира се, прави се опит да се понамалят малко разходите при проекта Бургас-Александруполис. Финансите в София сегане са особено цветущи и поради това разбирам желанието на българите да започнат тази игра на покер. От друга страна идва време България да вземе своето решение – например за Набуко.
Някои казват, че може да се получава земен газ от две различни места, но пък от Москва намекнаха, по време на разговорите на г-н Путин в Анкара, че България може да бъде заобиколена, т.е. Южен поток да не се строи, а да се пренася газ през Турция към Западна Европа“, уточняваАлтман. Тойне се ангажира с прогноза дали подобна заплаха ще бъде наистина реализирана, но припомня, че в Анкара, и то в присъствието на италианците, се е говорило за географски проучвания на Черноморския регион иза възможносттада се строи газопровод пряко към Турция. Така чезаобикалянето на България е една възможна опция. От гледна точка на германския политолог България като страна членка на ЕС би трябвало да заложи в по-голяма степен на европейската енергийна карта – т.е на алтернативния проект Набуко. Що се отнася до Бургас-Александруполис:
„Смятам, че там България би могла да си позволи още известно време играта на покер, защото Русия е заинтересована да строи тръбопроводи, с които да заобикаля Босфора ида доставя суровините към Средиземноморието, а оттам към Западна Европа. Докатопо отношение на Южен поток мисля, че това е проект, на който Европа гледа със загриженост, защото представлява пряко конкуренция на Набуко.
Ще изолира ли Русия България?
Затова смятам, че България би трябвало на първо време да отдели повече внимание и да отдаде по-голямо значение на Набуко. Ако се окаже, че Южен поток е само допълнение, което е добре прието от европейците, то българският ангажимент също ще е наред“, казва германският експерт.
С други думиенергийният покер между България и Русия се играе с променливо надмощие. ЗаБургас-Александруполис предимството е на страната на българите, включително и поради това, че става дума за проект, който е доста по-напреднал и трудно може да бъде спрян, докато за Южен потоккозовете държи Русия, която би могла да изолира България от участието в него.

Бистра Узунова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *