Ердоган излага на риск турската икономика

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да подложи на сериозен натиск и без това слабите турско-германски икономически отношения.

С провокиращите си изказвания той заплашва не само да подплаши важните си германски икономически партньори, но и други европейски партньори. А това е сериозен риск, защото турската икономика е силно зависима в много отношения от своите германски и европейски партньори, пишат в анализ за германския икономически канал N-TV Гернот Хелер и Рене Вагнер.

„Икономиката на страната се развива много зле за турските разбирания“, пояснява Фолкер Трайер, ръководител на въшнотърговския отдел на Германската индустриална и търговска камара (DIHK). Чуждите инвестиции се сринаха през миналата година с почти една трета, икономическият растеж през 2017 г. (около 3%) в най-добрия случай ще е два пъти по-нисък от отчетения преди две години, а коефициентът на безработица възлиза на около 12 на сто.

Фактът, че растежът на икономиката на Турция в момента все още изглежда сравнително добър, не трябва да заблуждава, пояснява Трайер. Ако отношенията между Турция и Германия и ЕС като цяло продължат да се влошават толкова бързо, това може да е „затишие пред катастрофа“, прогнозира той. Но, за разлика от провокативната реторика на президента, в момента турските власти и икономически аташета полагали много усилия да привлекат инвеститори от Германия и други страни, казва още специалистът.

Всичко това се доказва и от факта, че вицепремиерът Мехмет Шимшек посети през февруари Германия, за да търси подкрепа за нестабилната икономика на страната си – не само при финансовия министър Волфганг Шойбле, но и при представители на германската икономика. С около 6800 фирми в Турция германците са един от най-важните партньори на южната ни съседка.

„Германските предприемачи не напускат Турция, но и не правят нови инвестиции“, описа Трайер сегашните тенденции. Броят на запитванията от германски фирми в Германо-турската камара, е спаднал наполовина. „Новите германски инвеститори странят от Анкара“, коментира още той.

Турция е зависима от партньорите си от целия свят по много начини. Не на последно място – от Германия и нейните партньори от ЕС. Ако се вгледаме в класацията на най-важните страни за турския износ, който през 2016 г. леко спада въпреки слабата лира, Германия с малко под 10% е на първо място. По отношение на вноса с почти 11% германците са на второ място, с два процентни пункта след Китай.

Почти 37 млрд. евро достига стокообменът между двете страни през миналата година. На ЕС като цяло се пада почти половината от целия износ на турски стоки. По отношение на вноса на ЕС към Турция през 2016 г. делът е по-малък – 39 на сто.

Заради атентатите и вътрешнополитическите скандали чуждестранните инвестиции се сриват с 31 процента до около 12 млрд. долара. Сред петте най-големи чуждестранни инвеститора има доста европейски страни – Великобритания, Холандия и Германия.

И туризмът – един от големите двигатели за валутните постъпления през последните години, изпитва затруднения. Едва 25 млн. чужденци са дошли в страната през миналата година – с 10 млн. души по-малко, отколкото през 2015 г. Негативният тренд продължава и през януари, като германците отстъпват лидерското си място.

Важна друга област, в която Турция разчита на ЕС, е валутният съюз. Независимо от политическото напрежение ЕС и Турция възнамеряват да задълбочат това съществуващо от 20 години сътрудничество. В Брюксел очакват ръст на износа в посока към Босфора с още 27 млрд. евро. Турция би могла пък да увеличи износа си за ЕС с още 5 млрд. евро.

За двете страни се очаква това да доведе и до известен ръст на икономиките. Но валутният съюз все още не е предмет на настоящите спорове, за разлика от предприсъединителните фондове, информира investor.bg. Около 4,5 млрд. евро са предвидени за периода от 2014 г. до 2020 г. Австрийският канцлер Кристиян Керн вече призова за съкращаване на тази сума.

Напрежението между Анкара и Берлин се увеличи отново, след като през миналите седмици бе арестуван кореспондент на германския всекидневник Die Welt. Впоследствие германските власти призоваха остро за освобождаването му и забраниха провеждането на демонстрации сред турското население в Германия в подкрепа на инициирания от Ердоган референдум, който цели засилване на президентските правомощия.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *