Ердоган откри огън и по надзора в банковата сфера

След широкомащабните чистки в образованието,  науката, силовите структури и администрацията, управляващите в Турция откриха „приятелски огън“ и по такива фундаментални за икономиката сфери като финансите. В арестите са изпратени днес групово  близо 30 инспектори от Агенцията за регулация и надзор в банковата сфера, а официалните мотиви – заради „нередовни проверки“, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк. Според Ройтерс това изглежда е поредната операция във връзка с осуетения опит за преврат на 15 юли.

Преди седмица президентът Ердоган апелира за понижаване на лихвените проценти по кредите от страна на банките, а който не пристъпи към това, ще извърши „предателство“. След тези негови думи веднага десетина банки изпълниха заръката на президента.
Досега Турция е задържала около 40 000 души в рамките на разследването на опита за преврат, за който властите обвиняват поддръжници на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Проповедникът отхвърля обвиненията. Близо половината от задържаните са официално поставени под арест.
В резултат на чистките след опита за преврат досега близо 80 000 държавни служители са „отстреляни“ и са загубили работните места, а доста от тях и свободата си.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *