Ердоган подписа споразумение за „Турски поток“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за изграждане на газопровода „Турски поток“, предаде ТАСС. Сега очакваме руският парламент да направи същото, каза Йълдъръм.Проектът „Турски поток“ бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. като заместител на изоставения „Южен поток“, припомня ТАСС. Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 милиарда кубични метра. Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по „Турски поток“ да бъде възобновена.
По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния – 180 километра. Проектът е оценяван на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар. Маршрутът тръгва от компресорната станция в Анапа, през териториални води на Русия и ще влезе в териториални води на Турция, като ще излезе на европейския й бряг, откъдето ще продължи към границата с Гърция за изграждането на газов хъб, от който страните-членки на ЕС ще трябва сами да строят газопроводите към своите територии. Едновременно се появяват информации за преговорите за цената на руския газ за Турция по „Турски поток“.

Сега тя е вторият по обеми потребител на руски газ след Германия. Русия доставя на Турция 48 милиона кубометра на денонощие. Според дългосрочния договор Газпром ще изнася газ за Турция в течение на 25 години, като общо ще бъдат доставени 365 милиарда кубометра. Вероятно Турция ще получи отстъпка от 8-10 процента. Предполага се, че освен разширения обем по „Син поток“ Турция ще купува за собствени нужди 14 милиарда кубометра от бъдещите 63 милиарда по „Турски поток“, а останалите ще предоставя на хъба на турско-гръцката граница за европейските клиенти.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *