Ердоган размаха пръст и на банките за високите лихви

Президентът Ердоган предупреди банките за високите лихви по заемите след неуспелия преврат, като каза, че отказът да намалят ипотечните лихви ще бъде равносилно на „предателство“. 

Поне 10 банки реагираха на призива, като намалиха таксите. Това повиши акциите на строителните предприемачи тази седмица. Всички очи ще бъдат обърнати към централната банка, на 23 август, когато тя ще има среща относно решаване на лихвения процент. Може да се очаква допълнително намаление в горната граница.

Като цяло финансовите пазари в Турция се понижиха и са на път към най-ниските си нива в процентно отношение от 3 август насам. Изненада поднесе само индексът Борса Истанбул, който  бе един от най-добре представящите се на световните пазари – повиши се с 3%. Изглежда все пак,  че инвеститорите по-скоро се повлияха от рисковите настроения на световните развиващи се пазари, вместо да се концентрират върху местната прогноза. Така местната валута – турската лира поскъпна 1.3% спрямо долара тази седмица и в момента е  2.95 за долар.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *