Ердоган се закле: Никога повече кредити от МВФ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му никога повече няма да поиска кредитиране от Международния валутен фонд (МВФ), предаде ТАСС. Това турският президент Ердоган  каза на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието.
„Турция прекрати отношенията си с МВФ през 2013 г. и никога повече няма да се обърне (към Фонда) за кредити“, изтъкна Ердоган.
Турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак миналата седмица заяви, че Анкара е успяла да преодолее труден период в икономиката, за който са допринесли действията на САЩ, без помощ от страна на МВФ, напомня руската агенция.
След заседание на турския кабинет вчера президентският говорител Ибрахим Калън също отхвърли твърдения за договорености между Анкара и МВФ, отнасящи се до периода след местните избори в Турция на 31 март.  „Това са изцяло операции за създаване на негативни внушения, свързани с турската икономика. Малко или много предполагаме откъде се извършват тези операции и виждаме откъде те идват“, каза той. Публична тайна е, че след разпукването на ледовете между Търция и Русия след свалянето на руския самолет над сирийска територия от турски изстребители, САЩ оказват /не/прикрит натиск над икономиката на страната с цел да използва затруднението в своя полза.

Турция няма да се поколебае да окаже подкрепа на банковия сектор в случай на необходимост. Банките са способни да се справят с резките пазарни колебания, като напоследък не е имало голям отлив на пари от банковите депозити. Страната  реализира мерки за ограничаване на валутното финансиране и корпорациите са в благоприятна позиция да посрещнат краткосрочните си задължения. Турция няма да направи компромис за фискалната дисциплина и с намаляването на инфлацията като основен приоритет, защото тя не е страна с висока задлъжнялост. Всички министерства имат мандат за амбициозни мерки за икономии, а инвестиционните им портфейли са вече преразгледани. Страната и преди и сега няма планове да се обърне към МВФ за подкрепа относно кризата с турската лира. Турция ще изпълни фискалните си цели посредством по-затегнати разходи. Властите в Анкара ще се съсредоточат и върху привличането на преки чуждестранни инвестиции.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *