Есента дойде със ценови скок на стоки и услуги

Есента настъпи и вече през септември НСИ отчете поскъпване на редица стоки и услуги. По-високи цени има при храните, цигарите, облеклото и обувките, както и на енергията.

През септември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха на месечна база с 1,2%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия нараснаха слабо с 0,1 на сто.
Най-голяма тежест има увеличението на цените при част от месните продукти, млякото, млечните продукти и сезонните зеленчуци.
В месеца, когато започна учебната година, разходите, свързани с образованието, са нараснали с 1,5%. Плащанията около висшето образование са още по-високи.
Дори цветарството, което рядко дава отражение върху инфлацията, този път е посочено в националната статистика. Цените на цветята са се увеличили с 2,4 на сто.
Цените на облекло и обувки също отбелязаха растеж, макар и слаб, от 0,1%, а тези на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – от 0,7 на сто.
Цените в здравеопазването и в сферата на съобщенията остават на равнището от август, докато тези на транспорта бележат повишение с 1,0%, показват данните на НСИ.
През септември инфлацията в България се повиши слабо спрямо август, докато на годишна база се ускори до 4-месечен връх, съобщи НСИ. Въпреки това растежът продължава да отстъпва от близо 4-годишния връх, достигнат през април.
Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през септември с 0,2% спрямо август, когато се повиши с 0,1%, като това представлява трето поредно нарастване на месечната инфлация.
На годишна база инфлацията се ускори рязко до 2,1% (спрямо септември 2016 година) от 1,4% през август . Въпреки че това представлява второ поредно подобряване на растежа на потребителските цени, инфлацията все още остава далеч под нейния връх от 2,6%, достигнат през април (най-солиден растеж от юни 2013 година).
Инфлацията от началото на годината (септември 2017 година спрямо декември 2016 година) нарасна с 1,3%, докато средногодишната инфлация за периода октомври 2016-а – септември 2017 година спрямо периода октомври 2015-а – септември 2016 година се повиши също с 1,3 на сто.
Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) обаче се понижи през септември с 0,2% на месечна база, като НСИ отбеляза, че основна причина за това е намаляването на цените в групите „Развлечения и култура“ и в „Ресторанти и хотели“.
На годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се ускори до 1,3% от 0,7% през август.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *