ЕС глоби Intel с рекордните 1 милиард евро

Съдът на ЕС потвърди глобата от 1.06 милиарда евро, наложена през 2009 г. от Европейската комисия на гиганта в производството на микропроцесори Intel за нарушаване на правилата на конкуренцията.

Intel, който има над 70% дял от пазара за микропроцесори х86 в Европа, беше обвинен, че е злоупотребил с доминиращата си позиция между 2002 г. и 2007 г., като задействал стратегия за изключване от пазара на единствения сериозен конкурент, базираната в Тексас AMD.

Според европесйките регулатори злоупотребата се изразява в предоставяне на отстъпки на производителите на компютри като Dell, Lenovo, HP и NEC, за да изполват процесори на Intel.

Микропроцесорният гигант е обвинен също така, че е плащал на своите клиенти да забавят или анулират пускането на пазара на продукти с процесори на AMD.

Тази глоба до момента е най-голямата, налагана на една компания от Европейската комисия, в рамките на процедурата за нарушаване на правилата за конкуренция.

Intel обжалва това решение пред Съда на ЕС, като поиска отмяна или поне значително намаляване на глобата. Съдът отхвърли иска и потвърди решението на Комисията както относно формата, така и относно стойността на глобата.

Решението на съда вероятно ще потопи акциите на компанията днес, след като те вчера поевтиняха с 1.10% в Ню Йорк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *