ЕС гради единен финансов пазар

Европейският съюз ще продължи напред в четвъртък, опитвайки се да изгради междуконтинентална финансова система с четири нови законодателни предложения, шест години след като беше обявено за първи път и година след последното рестартиране на програмата.

Снимка: iStock

Изпълнителният орган на ЕС се надява, че „съюзът на капиталовите пазари“ ще разруши бариерите между 27-те национални финансови пазари и правилата, за да помогне на компаниите да набират пари в рамките на блока.

След години на бавен напредък, финансовите фирми призоваха ЕС да дерегулира по-бързо и да насърчи засегнатите от Covid предприятия, като същевременно се конкурира с конкурентни пазари като Лондон – който беше най-големият финансов център на ЕС до влизането в сила на Brexit тази година.

Според проектодокументите, видени от Bloomberg News, предложенията в четвъртък ще включват:

Промени в Регламента за пазарите на финансови инструменти, които биха помогнали за създаването на емисии на данни от няколко места за търговия, известни като консолидирана лента. Дългоочакваният проект има за цел да даде по-добра представа за пазарните условия в целия блок.

Преглед на Директивата за управителите на алтернативни инвестиционни фондове, която има за цел да добави известна защита на инвеститорите, като същевременно остави трансграничното делегиране до голяма степен на място.

Реформи, които да позволят на обществеността да вижда финансовите подробности за европейските компании и инвестиционни продукти чрез единна точка за достъп
промените в европейските дългосрочни инвестиционни фондове, за да се улесни фирмите да създават и предлагат на пазара тези продукти, особено за инвеститорите на дребно, след като първоначалните нива на приемане бяха бавни.ЕС дава на България 511 милиона евро за трудовия пазар | Новини и анализи от България | DW | 24.08.2020

Инициативите трябва да бъдат съгласувани и приети от държавите-членки и Европейския парламент. Предложенията се основават на планове, записани миналата година в пакета от реформи на блока за стимулиране на икономиката след пандемията.

Комисията също така планира да облекчи някои правила за листване на компании, набиращи пари на публичните пазари на ЕС, които ще бъдат изложени в законодателно предложение през втората половина на 2022 г.

След това тя ще работи и върху дългоочакваното хармонизиране на правилата за корпоративна несъстоятелност, въпреки че това ще зависи от текущите дискусии с държавите-членки и Европейския парламент.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *