ЕС да се фокусира върху растежа, а не върху дефицита, иска Париж

Според френския министър на финансите, ЕС трябва да промени финансовата си политика, включително облекчавайки темпото на редуциране на бюджетния дефицит.

В отговор на острите критики за това, че многократно не успява да изпълнят обещанията си да спазят лимитите за бюджетен дефицит на ЕС, от Париж отговориха, че Европа трябва да омекоти ритъма на намаляване на дефицита и да насърчи инвестициите, за да предотврати изпадането на европейската икономика в стагнация от японски тип, пише trader.bulltrend.bg.

„Това е риск, който трябва да избегнем на всяка цена, заради Европа, не само заради Франция“, заяви Мишел Сапин, френският финансов министър. „Това стана пределно ясно от анализите на чуждестранните наблюдатели, особено от англо- саксонския свят, от МВФ и, преди всичко, от ЕЦБ, които взеха добри решения“, заяви г-н Сапин в свое интервю.

Той настоя, че условията трябва да се променят след изпадането на еврозоната в криза с държавния дълг. Без да назовава Германия, той даде да се разбере, че Франция иска изместване на акцента от намаляването на дефицита, подкрепяно от Берлин, като искането му бе подкрепено от министър- председателят на Италия, Матео Ренци.

„Не трябва ли да се промени нещо? Трябва ли да продължаваме да се държим сякаш все още се намираме в периода, когато имаше риск от експлозия?“ Това каза Сапин, близък приятел на президента Франсоа Оланд, с когото са били съученици в елитния Ecole Nationale d'Administration.

„Трудно е, защото някои хора в Европа все още следват логиката от последния период. А трябва да се адаптираме към настоящия период. Европа трябва да излезе и да намери подходящите мерки“.

Мишел Сапин заяви, че предложенията на Франция за насърчаване на инвестициите в Европа са фокусирани върху стимулирането на частния сектор. Имайки предвид притесненията на Германия относно фискалните стимули, той добави:

„Това не трябва да се бърка с публичните разходи. Имаме нужда от добър баланс с тази част от публичните инвестиции, която ни позволява да наберем нови частни инвестиции“.
Той цитира и ходовете от страна на ЕЦБ, целящи увеличаването на финансирането за малките и средните предприятия и потенциалът за публично-частни партньорства, особено при транспортната и енергийната инфраструктура. „Мисля, че Германия е готова за това“ добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *