ЕС запази квотите ни за улов на цаца и калкан

ЕС се произнесе в свое съобщение, че е решил да запази непроменени и за догодина квотите за България и Румъния за улов на цаца и калкан в Черно море.Решението на ЕС ще бъде официализирано на 19 декември, другия понеделник в Брюксел. Българските и румънските рибари и догодина ще имат правото на улов на 11 475 тона цаца и 86,4 тона калкан.
Съветът отбелязва, че уловът на двата вида риба в Черно море се поделя между България и Румъния – двете държави от ЕС, и останалите от черноморската зона Турция, Украйна, Грузия и Русия. Ограничителните квотите за Европейския съюз влязаха в сила от 2008 година, за да бъде опазена рибата в Черно море. Но и преди това както природозащитници, така и риболовците алармираха за сериозното намаление на ресурсите в Черно море, като основните причини  се търсеха в неадекватно отношение на отделните държави към природното богатство.

Черноморските риби са най-полезни и са по-чисти от океанските и средиземноморските. Те съдържат омега мастни киселини и витамин Д. Но в месото им почти отсъстват опасните химикали, които тровят обитателите в райони със силно развита индустрия. Това, което се внася от Гърция изобщо няма вкуса и консистенцията на черноморската риба, коментират рибарите. Според тях не цацата, а черноморският сафрид е най-търсена на пазара. Най-вкусни са леферът, калканът, есетровите риби, карагьозът и попчетата.

България традиционно не може да изпълни квотата за улов на цаца, която е в размер на малко над 11 500 тона риба. За предишни години уловът възлиза на около 4200 до 6 000 тона. тона. У нас се консумират близо 1600 тона от дребната риба, а останалото количество се изнася за страните от ЕС. Причината да не можем да реализираме квотата за улов на цаца е липса на интерес у рибарите към улова на дребната риба, която е и с ниска пазарна цена. А и освен това малките корабчета на едноличния търговец в нашата акватория и да искат, не могат да реализират големи количества.

 

Стефан ПРОНЧЕВ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *