ЕС започва голямо разследване на интернет компании

Европейският съюз започва голямо разследване дали интернет компании за търговия като Amazon.com нарушават антитръстовите закони на блока, като ограничават трансграничната търговия, пише Wall Street Journal.

Новината за разследването беше обявена във вторник от еврокомисаря по конкуренцията Маргрет Вестагер. По думите ѝ то е част от по-широка стратегия за сплотяването на фрагментираните онлайн екосистеми на блока в единен дигитален пазар.

Политиците се надяват, че това ще помогне на европейските интернет компании да станат достатъчно влиятелни и да се конкурират по-добре с американските уеб гиганти като Google.

Антитръстовото разследване, което ще обхване всичките 28 страни от ЕС, има за цел да открие дали някои фирми не увеличават договорните или други бариери на пазара, влияещи на това как потребителите могат да пазаруват онлайн през националните граници на Европейския съюз, посочва Вестагер. То би могло да доведе до дела срещу отделни компании, за които има съмнения, че се възползват от доминиращата си позиция на пазара, за да ограничат търговията, което би било нарушени на европейските закони.

Около половината от потребителите в ЕС са пазарували онлайн миналата година, но едва 15% от тях са направили покупка от друга страна от ЕС, заяви Европейската комисия. Това показва, че има значителни бариери, които пречат на клиентите да достигнат определени сайтове заради тяхното местожителство или заради данните от кредитната им карта, коментира ЕК.

„Има много индикации, че компаниите се опитват да ограничат трансграничната онлайн търговия“, коментира тя. „Това ще бъде подложено на внимателно разследване като приоритетен въпрос.

Комисарят посочва още, че разследването ще бъде свързано с дискусиите, които текат в Европа, по въпроса дали трябва да се регулират интернет платформи като Google и Amazon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *