ЕС имал „спешен план“ за избягване на банкова паника в Гърция

Европейският съюз е решил вчера да приложи „спешен план“ за избягване на банкова паника в Гърция, ако страната не успее да постигне споразумение с международните си кредитори до края на тази седмица, пише в. „Зюддойче цайтунг“, цитиран от Франс прес.

Планът има за цел да подготви

„контрол над финансовите потоци“ от Гърция, за да предотврати изтичане на капитали.

Аналогични ограничения бяха наложени на Кипър по време на финансовата криза от 2013 г. и отменени изцяло през март, припомня германският ежедневник, който не цитира източници.

Ако преговорите, целящи да спасят Гърция от изпадане в неплатежоспособност, останат в задънена улица, от следващата седмица гръцките банки де факто ще бъдат затворени за няколко дни, за да бъдат подготвени за това ограничаване на транзакциите, което ще трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент.

В резултат

може да бъдат ограничени и тегленията на пари от банкомати, както и електронните плащания, имащи връзка с Гърция.

Преговорите между Атина, от една страна, и международните ѝ кредитори ЕС и МВФ, от друга, през уикенда не дадоха резултат.

Дискусиите ще продължат в Еврогрупата, чието следващо заседание е насрочено за четвъртък в Люксембург. Вчера обаче Гърция и кредиторите втвърдиха допълнително позициите си, които и без това се разминават чувствително.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в интервю за германския вестник „Билд“, че не планира да представи нови предложения за реформи на заседанието на Еврогрупата, предаде Ройтерс.

Необходимо е такива предложения първо да бъдат обсъдени и договорени на по-ниско равнище, посочи Варуфакис.

Гръцкият финансов министър отново призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на неговата страна „реч на надежда“ и да сигнализира, че Европа е готова да се откаже от своите искания за мерки за икономии.

Германия получи такава надежда след края на Втората световна война, отбеляза той.

Същевременно

гърците поставиха абсолютен рекорд по теглене на пари от банковите си сметки,

съобщи гръцкият електронен портал „Репортер“, цитиран от ТАСС.

Изданието уточнява, че до затварянето на банките в Гърция от сметките били изтеглени около 600 млн. евро. Това е 2,5 пъти повече от сумите, изтеглени в петък.

Подобна нервност на вложителите се обяснява именно с провала на преговорите на гръцкото правителство с кредиторите, състояли се на 13 и 14 юни в Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *