ЕС има ?70 млрд. търговски дефицит с Русия

По сведение на Евростат, през миналата година Европейският съюз е регистрирал спрямо Русия търговски дефицит в размер на приблизително 70 млрд. евро, което се дължи основно на енергийните източници.

Русия дава 6% от износа на ЕС и 10% от вноса на ЕС. Така тя се нарежда на трето място сред търговските партньори на блока от 27 държави, след САЩ и Китай.

Между 2000 и 2006, експортът на ЕС към Русия се е увеличил повече от трикратно: от ? 22.7 млрд. до ? 72.4 млрд. За същото време вносът от Русия се е увеличил двойно, от ? 63.8 млрд. до ?140.6 млрд.

В резултат на тези процеси търговският дефицит на ЕС от търговията с Русия е нараснал от ? 41 млрд. през 2000 до ? 68.2 млрд. през 2006.

Ръстът на дефицита се дължи основно на енергията и само отчасти се компенсира с европейския износ на машини и моторни превозни средства. Две трети от вноса на ЕС от Русия за миналата година е енергия.

От 27те страни членки, Германия едновременно е и най-голям износител, и най-голям вносител от Русия: съответно 32 % и 21 % от общите стойности за ЕС.

Осъвременените данни излизат като фон на срещата ЕС – Русия, която трябва да започне в петък в град Самара. Отношението на двете политически ръководства минава през трудни периоди.

За срещите в последните години, енергийните въпроси неизменно стоят в центъра на преговорите ЕС – Русия. ЕС търси сигурност от Русия след затрудненията с енергийните доставки, породени от сблъсъка на интересите на Москва с Киев и Беларус.

Германският външен министър се надяваше по време на срещата да бъде постигнат прогрес във взаимоотношенията. Обаче Полша отказва да вдигне ветото си срещу започване на преговори ЕС – Русия, раздразнена от руското решение да не се допуска внос на полско месо в страната, от което Полша губи по един милион дневно. Затова извън дневния ред остава ново съглашение за партньорство между Русия и ЕС.

На всичко отгоре отношенията на Русия и ЕС бяха сериозно засегнати от решението на ЕС да застане на страната на Естония в принципния спор между двете държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *