ЕС иска по-високи минимални заплати в страните-членки

Германия ще увеличава постепенно почасовата ставка за положен труд – до 10,45 евро. В България тя е най-ниска в ЕС, а най-висока е в Люксембург. ЕК има идеи за намаляване на огромните различия, пише Deutsche Welle.


Европа иска по-високи минимални заплати в страните-членки  

В 21 държави-членки на Европейския съюз е въведена минимална работна заплата, но разликите са огромни – докато българите получават минимум 1,87 евро на час, в Люксембург сумата е 12,38 евро, пише вестник „Зюддойче Цайтунг“, цитирайки ново изследване на Европейския синдикален институт и фондация „Ханс Бьоклер“. Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция са държавите, в които няма регламентирано минимално заплащане.

През есента се очаква еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит да представи нова директива или препоръка по темата, но Брюксел не планира да въвежда общоевропейско минимално заплащане. Комисията обаче може да предложи нови критерии, спрямо които да се пресмята по-адекватно размерът на заплатата.

Някои експерти предлагат минималната работна заплата да е 60% от медианната заплата. Това е сумата, която разделя на две равни групи работещите, които получават повече и по-малко от нея. Причината: смята се, че хората, които получават по-малко от тези 60%, са заплашени от бедност. До момента само Франция, Швеция и Португалия са въвели подобна мярка.

Евростат: Най-ниската минимална заплата в ЕС е в България ...

В Германия почасовата ставка ще нарасне до 10,45 евро

За да бъде спазено правилото за 60%, минималното почасово заплащане в Германия трябва да скочи от 9,35 на 12 евро. За това настояват синдикатите, които са подкрепени в случая от Социалдемократическата партия, отбелязва по темата „Хайденхаймер Цайтунг“.

Минималната работна заплата беше въведена в Германия през 2015 г. Тогава беше определена сумата от 8,50 евро за час труд. Сумата се актуализира на най-много през 2 години, а ключова роля за определянето на покачването играе Комисията за минимална работна заплата, в която участие взимат представители на работодателите и синдикатите.

Заради кризата, предизвикана от новия коронавирус, комисията удря спирачката на увеличенията и следващото покачване на минималната почасова ставка ще е през януари 2021 г., когато тя ще нарасне с едва 15 цента – на 9,50 евро, посочват още по темата германските издания.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *