ЕС и САЩ са пред споразумение за митата

Митата за стомана и алуминий ще бъдат премахнати преди края на тази година, гласи проекта на заключението за срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел на 15 юни, съобщава агенция „Блумбърг“.

С това ще се сложи край на търговската война между ЕС и САЩ, информира bnr.bg.

На срещата през следващата седмица се очаква двете страни да се споразумеят за преодоляване на различията, включително и по продължилия близо две десетилетия спор за държавните субсидии за Boeing и Airbus.

Общият размер на митата (ЕС-САЩ) за стоки е над 18 милиарда долара.

European Union flag against European Parliament European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium European Union stock pictures, royalty-free photos & images

istockphoto.com

Брюксел и Вашингтон вече се договориха временно да вдигнат митата за спора, за да улеснят постигането на споразумение. В проектозаключенията се посочва, че двете страни ще работят по премахване на митата за стомана и алуминий преди 1 декември.

През 2018 г. САЩ въведоха мита върху вноса от ЕС от съображения за национална сигурност. Брюксел, съответно, въведе мита за общо 2,8 млрд. долара за различни американски продукти.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *