ЕС кани Русия в „Набуко“

Законодателите от Европейския парламент обмислят даотправят къмРусия покана за участие в проекта Набуко, за да се избегне конкуренцията между него и другите проектогазопроводи, финансирани от Москва, пише EurAktiv.
Предложението е изложено в доклада за европейската енергийна стратегия и ще бъде гласувано утре.
Ан Лаперуз, автор на доклада и заместник-председател на Парламентарната комисия по индустрия, наука и енергия, подкрепя проекта Набуко и изразява съжаление за постигнатия досега слаб успех в посока неговото осъществяване. Тя подчертава нуждата от диверсификация на енергийните източници, като предупреждава за нарастващата несигурност на страните от Каспийския регион да бъдат основен доставчик на синьо гориво за тръбопровода.
Според Лаперуз, ключът към решението на проблема може и да се крие в Москва. В доклада си тя предлага Европа да не се състезава с Русия, а да убедим братушките да ни помогнат да завършим проекта Набуко.
Освен това, Лаперуз призовава Европейския съюз да спре с молбите си към Москва да ратифицира Европейската енергийна харта от 1994 г., коят още принуди Кремъл да отвори газопреносните си мрежи за чужди компании.
Тя се надява, че взаимоотношенията между евросъюза и Русия ще се основават на взаимната зависимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *