ЕС може да спести до 80 милиарда долара през 2014 г. заради ниската цена на петрола

Европейският съюз може да си спести до 80 милиарда долара от внос на енергоносители, в случай че цените на петрола останат ниски, съобщи „Ройтерс“. Цената на суровия петрол спадна с повече от ¼ в сравнение с месец юли и достигна до 85 долара за барел – най-ниската стойност от юни 2010 г. насам.

Вносът на петрол, природен газ и въглища е струвал на ЕС приблизително 500 милиарда долара през 2013 г., като 2/3 от тях са били разходвани за петрол. Тази сума може да спадне с 25 милиарда през 2014 г., в случай че цената се задържи под 90 долара за барел, а общата сума, плащана от ЕС за енергоносители, може да достигне до 425 милиарда долара – с 80 милиарда по-малкото в сравнение с 2013 г.

Спадът в цените на петрола е отражение на занижените прогнози за икономически растеж, но може и да помогне за избягване на последиците от отслабването на икономиките. Въпреки че това ще снижи инфлацията, домакинствата и производителите ще се радват на по-ниските цени на енергията, което ще увеличи и възможността им да правят инвестиции.

„Цените на петрола са спаднали в почти всички валути и това ще доведе до увеличение на потреблението“, коментират анализатори от Bank of America Merrill Lynch. Цената на въглищата, които са основният източник за производство на електроенергия, също е спаднала почти наполовина от 2011 г. насам.

В еврозоната обаче инфлация почти липсва, дори в Китай тя достигна до много ниската за страната стойност от 1.6%. В Британия повишаването на индекса на потребителски цени е с 1.2%, а в САЩ – 1.7%.

Някои анализатори са на мнение, че централните банки скоро ще се намесят с активна политика за борба с дефлацията. Най-вероятно ще бъдат предприети количествени улеснения и целеви бюджетни стимули, както и мерки за подсилване на валутите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *