ЕС прави компромис за дефицита на Испания и Португалия, разминават се с глобите

След сериозни спорове ЕК направи компромис и препоръча Португалия и Испания да не бъдат глобявани за прекален дефицит, тъй като им бе признато наличие  на трудна икономическа среда от една страна,  и  положените старания за реформиране, от друга. Тази стъпка обаче предизвика реакция от останалите партньори и те предупредиха, че така фискалните правила на блока са били опасно ерозирали, пише „Уолстрийт Джърнъл“.
Въпреки това, в изявление, публикувано във вторник, Европейският консултативен съвет се съгласи с аргументите на Европейската комисия за отпадане на глобите в размер на 0,2% от брутния вътрешен продукт, представляващи милиарди евро, които биха затруднели допълнителни финансови власти в Испания и Португалия.
Представителите на останалите европейски правителства обаче заявиха, че искат да видят как Португалия прилага мерки за фискална консолидация в размер на 0,25% от БВП през тази година, целящи ускоряване на намаляването на дефицита. Мерките за фискална консолидация трябва да осигурят трайно подобрение на бюджетното салдо на правителството по начин, водещ до икономически растеж, се казва в съвместното изявление. Поради това Португалия е натоварена със задачата да намали дефицита си от 4,4% от БВП през миналата година до 2,5% през тази година.
В същото време на Испания, която е все още без правителство от декември насам, ѝ беше казано да постигне целта за дефицит от 3% най-късно до 2018-а година, като европейските правителства поставиха на новите власти в Мадрид задача да намалят дефицита от миналогодишните 5,1% от БВП до 4,6% през тази, до 3,1% през 2017-а и до 2,2% през 2018-а година.
Три седмици по-рано фискалният надзор на Испания, известен като Airef, посочи, че очаква бюджетният дефицит през тази година да бъде между 4,1% и 4,7% от БВП в зависимост от това, дали правителството успешно ще изпълнява предложените данъчни мерки.
След лятната ваканция, ЕК  ще трябва да реши дали да замрази някои от европейските фондове за Испания и Португалия за следващата година – процедура, която е в рамките на нейните правомощия.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *