ЕС ни дава пари за енергийна сигурност

Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде БТА. Той се срещна с представители на осведомителни агенции в Брюксел, за да ги информира за състоялия се вътрешен семинар на Европейската комисия, на който е направена равносметка на постигнато и са очертани насоките в дейността през оставащите месеци от мандата й.
В рамките на плана за възстановяване от икономическата и финансова криза Барозу предложи да бъдат похарчени допълнително 5 милиарда евро неизразходвани средства на ЕС. Основна част от тази сума трябва да отиде за повишаване на енергийната сигурност в съюза, за да няма повторение на неотдавнашната криза, както и за внедряването на широколентов интернет. Подготвяме планове, които придвижваме напред. В тях фигурира изграждането на няколко свързвания на газопреносни мрежи в Централна и Източна Европа, а и не само там, отбеляза той в отговор на въпрос на БТА. По думите му тези планове не засягат само една страна, те са транснационални, тъй като по дефиниция връзките между националните газопреносни системи са транснационални проекти.
Очаквам България да получи подкрепа, както и други страни и райони в Европа. Но в момента не искам да предсказвам какво точно ще бъде включено в проектите. Те все още се разработват и ще бъдат представени следващата сряда от Европейската комисия, добави Жозе Мануел Барозу.
Като отбеляза, че по общо мнение равносметката от работата на Европейската комисия досега е положителна, той добави, че на комисията предстои още много работа.
„Аз и другите комисари не сме започнали да си събираме нещата, напротив. Сега сме в обстановка на криза и справянето с нея изисква много повече усилия. А покрай тази криза отново стана ясно, че има нужда от „повече Европейски съюз“. Това се иска както в съюза, така и извън него“, подчерта той.
По-рано днес представители на ЕС заявиха, че ако искаме да пуснем спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй“ за по-голяма сигурност при нова криза с газа, България трябва да представи много сериозни аргументи за това. Дори и тогава обаче, това ще може да стане само със съгласието на всички страни членки. (Виж линка)
Междувременно ирландският посланик у нас Джефри Кийтинг заяви, че очаква реакцията на страните членки на ЕС по искането на България да бъде негативна. Дипломът се аргументира с ангажиментите, които страната е поела за затварянето на блоковете като условие да бъде приета в ЕС и с обстоятелството, че през последните дни е преживяла газова криза, а не криза за електроенергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *