ЕС ни препоръча да отделим поне 1,5% от БВП за наука

България трябва да отдели поне процент – процент и половина от БВП за наука и иновации. Това препоръча еврокомисарят по наука и иновации Карлос Моедас на страната ни.

Препоръката е част от доклад за реформите в сферата на науката и иновациите, който беше представен в рамките на форум в София, предаде БГНЕС.

Страната ни е първата в Евросъюза, която ще приложи програмата. Десет експерти от различни страни членки на ЕС са изготвили препоръки за развитие на научната дейност у нас. Една от препоръките е да се засилят инвестициите в наука и иновации в страната ни. Според експертите подобно увеличение на инвестициите в научните изследвания ще има благоприятно влияние върху икономиката на България.

Според препоръките е необходим и по-засилен диалог в научната общност, а инвестициите в сферата трябва да се планират от рано. Освен това българските научни проекти трябва да бъдат изведени на международно ниво, като се използва и финансиране от външни агенции.

Проф. Люк Суте, който участва в изготвянето на препоръките, заяви, че страната ни „трябва да експлоатира Европа повече чрез използването на различни европрограми”. Необходимо е и да се увеличи допълнителното финансиране за докторанти. Страната ни има много добри инженери, но кариерите им не се развиват достатъчно. Друга препоръка е да се даде възможност на публичните организации. Еврокомисар Моедас коментира, че вече „започва нова ера. Новият поглед в науката и иновациите ще дадат резултат в бъдеще и затова трябва да сме търпеливи”. По думите му това е „умна реформа”. Той посочи, че страната ни първа е поискала помощ за реформата, която се извършва.

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че ЕС иска да балансира фундаменталните и стратегически, т.е. свързаните с бизнеса, изследвания. Според него това не е революционна реформа, а предложеното от ЕС са само препоръки как да се подобри системата в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *