ЕС обжалва решението на СТО за държавна помощ

Европейският съюз ще обжалва решението на Световната търговска организация (СТО), че компанията Airbus е получил незаконни субсидии от европейските правителства за производството на самолети. Жалбата се очаква да бъде заведена в централата на СТО в Женева днес.
В края на юни СТО обяви, че подразделението на EADS се е облагодетелствало от подкрепата на няколко европейски държави. Казусът беше повдигнат от САЩ и Boeing, според които получените от Airbus заеми са представлявали неправомерна помощ, тъй като лихвите по тях са били прекалено ниски, а самите кредити са били обвързани с износа на компанията.

Този спор е прекалено важен, за да оставим погрешните тълкувания на СТО без обжалване, заяви комисарят по търговията Карел де Гухт. Това би създало вреден прецедент, добави той.

През септември се очаква СТО да излезе с решение и по жалбата на ЕС за отпускането на държавна помощ от страна на САЩ на производителя на самолети Boeing. В момента двата авиационни гиганта се състезават за голям договор за доставка на машини за Пентагона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *