ЕС означава и европейска солидарност или кой колко дава на Гърция

Страните от еврозоната започнаха да пресмятат сумите по заемите, които планират да отпуснат на Гърция за преодоляване на финансовата й криза, предаде БТА, цитирайки в. „Етнос“.

Заемите ще се отпускат на двустранна основа, а координацията по тях ще се осъществява от ЕЦБ съгласно одобрения европейски помощен механизъм, предвиждащ на Гърция да бъдат предоставени при нужда 45 млрд. евро(30 млрд. от ЕС и до 15 млрд. от МВФ).

Холандия първа изрази готовност за участие в кредитирането на Гърция, тъй като миналата седмица нейният парламент обсъди одобряването на заеми за Атина на стойност 1,8 млрд. евро. Непосредствено след нея Франция обяви, че ще запише в бюджета си първия транш от заемите за Гърция, който ще е в размер на 3,9 млрд. евро. Общата сума на германските заеми се очаква да възлезе на 6,3 млрд. евро. Белгия също проучва своя заем за Гърция в размер на около 1 млрд. евро. Решението за него трябва преди това да бъде одобрено от белгийския парламент.

Заемите, които страните от еврозоната се готвят да отпуснат на Гърция, са следните:

1. Германия – 8,37 млрд. евро
2. Франция – 6,30 млрд. евро
3. Италия – 5,52 млрд. евро
4. Испания – 3,66 млрд. евро
5. Холандия – 1,77 млрд. евро
6. Белгия – 1,08 млрд. евро
7. Австрия – 870 млн. евро
8. Португалия – 780 млн. евро
9. Финландия – 540 млн. евро
10. Ирландия – 480 млн. евро
11. Словакия – 300 млн. евро
12. Словения – 150 млн.- евро
13. Люксембург – 90 млн. евро
14. Кипър- 60 млн. евро
15. Малта – 30 млн. евро.

Представители на Европейската комисия казали, че ще са нужни осем до десет дни, за да бъдат финализирани започналите вчера преговори с Комисията, Европейската централна банка и МВФ, за да бъде изготвена многогодишна програма за подпомагане на гръцката икономика.
Според добре осведомени източници Гърция ще поиска да бъде задействан европейският помощен механизъм възможно най-бързо след финализиране на преговорите в Атина, тоест това може да стане още през първата седмица на май.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *