ЕС прие общи правила за защита на личните данни

Страните – членки на Европейския съюз, одобриха мащабна реформа на правилата за защита на личните данни, която събира различните национални закони в един набор от мерки, според който компаниите ще бъдат глобявани, ако го нарушават, пише Reuters.

Новите регулации целят да запазят и да гарантират личното пространство на гражданите във време, в което използването на лични данни от уеб гиганти като Facebook и Google става обект на все по-засилени мерки от страна на Брюксел. Новите правила ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент, който може да поиска промени, но крайното споразумение се очаква до края на годината.

Размерът на глобите

Един от дискусионните въпроси може да бъде размерът на глобите. Сделката, одобрена от страните – членки на ЕС, в понеделник, посочва, че те могат да бъдат до 2% от годишния оборот на компаниите, нарушили правилата. Но миналата година евродепутатите гласуваха за таван от 5% от годишния оборот.

„Днес предприехме голяма стъпка към това да направим Европа годна за дигиталната ера“, заяви еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова.

Сред ключовите елементи на реформата е система, с чиято помощ бизнесите, опериращи в различни страни на ЕС, няма да се налага да спазват 28 различни регулации и да вземат вероятно противоречащи си решения. Според тази система компаниите с операции в повече от една държава ще трябва да спазват само правилата в страната, където се намира основната им база, дори ако възникне спор относно защитата на лични данни, засягащ граждани на друга страна членка.

Съществуващи притеснения

Но през последната година системата беше поставена под съмнение след притеснения от страна на някои страни членки, които не искат техните правомощия да бъдат ограничавани по отношение на компании като Apple и Facebook, които са обявили Ирландия за своя европейска база.

В резултат всеки загрижен регулатор за защита на лични данни сега ще може да възрази относно определено отсъждане пред борд, включващ всички 28 регулатора от ЕС, който предстои да бъде създаден и който ще може да взема обвързващи решения. Реформата също така ще формализира правото на гражданите „да бъдат забравени“, което им предоставя възможност да поискат остарялата или ирелевантна информация да бъде премахвана от резултатите на онлайн търсенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *