ЕС призова Сърбия и Косово за успокояване на напрежението

Призивът от Брюксел дойде след като косовски специални части завзеха граничните пунктове Ярине и Бърняк, а в отговор снощи сърби опожариха пункта Ярине.
Кризата в контролираното от местните сърби северно Косово се разви след като миналата седмица правителството в Прищина наложи ембарго върху сръбски внос, а в понеделник прати специални части да сменят сръбските митничари, контролиращи северната граница. По-късно косовската полиция се изтегли от граничните пунктове, но снощи група сърби хвърлиха запалителни бомби в Ярине.
Оператор и монтажист на агенция ТАНЮГ бяха нападнати и ранени недалеч от Лепосавич. Два хърватски хеликоптера от състава на КФОР, превозвали косовски полицаи, бяха подложени на обстрел без щети. Ситуацията в другите две невралгични точки – моста на река Ибър в Косовска Митровица и пункта Бърняк, остана спокойна тази нощ.
Емисари от Белград и немският генерал Ерхард Билер, командващ КФОР, се договориха контролът върху Ярине да бъде поет от чуждестранните миротворци.
Хашим Тачи обвини Белград, че стои зад ексцесиите. „Сръбският сценарий за подялба на Косово няма да се осъществи никога“, обеща косовският премиер на извънредна пресконференция. Сръбският президент Борис Тадич осъди инцидента като дело на „екстремисти и хулигани“, които искат да попречат на мирния диалог в ущърб на интересите на жителите на Косово и Сърбия.
Кризата ще бъде обсъдена тази вечер в Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Съвета ще изслушат доклад на КФОР за ситуацията. За днес са предвидени и консултации на сръбския външен министър Вук Йеремич с генералния секретар на организацията Бан Ки-мун.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *