ЕС продължава да търси решение за изход от кризата

С Франция и Германия,  дълбоко разделени по въпроса как да уплътнят спасителен фонд, предвиждат се и срещи с редица  лидери в следващите дни, за да се справят с дълга на Гърция и да ограничи нейното въздействие върху банковата система.
Финансовите министри на Еврозоната постигнаха  известен напредък вчера, съгласявайки се, че притежателите на гръцки държавни облигации би трябвало да опростят много над  21 процента.  „Ние се споразумяха вчера, че трябва да имаме значително увеличение на приноса на банките“, това каза Жан-Клод Юнкер, който е председател на Еврогрупата на финансовите министри.
В събота финансовите министри на ЕС, включително и тези от страни, които не са в еврозоната, се опитват  да решат  начина, по който  да се  укрепи капитала на европейските банки и да се предотврати по-широката  дългова зараза из целия континент.
Служители на ЕС казват, че почти 100 милиарда евро са  необходими за укрепване на банковата система в региона. Банките, които не могат да съберат пари на пазарите, ще трябва да се обърнат към националните правителства, и най-накрая и на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF).
Европейските банки ще се изисква да увеличат  капиталова адекватност с  9%, за да им помогне тя  да издържат на загубите на суверенен дълг..
Въпреки това  Европейската комисия ще призове министрите да не обявяват  план за рекапитализация на банката, преди те да са разгледали и някои  други въпроси, заяви представител на ЕС.  Тези въпроси включват размера на загубите за притежателите на гръцки облигации и как да се стимулират огневата мощ на спасителен фонд на еврозоната –  EFSF.
Три от най-добрите служители на изпълнителната власт на ЕС – Оли Рен,  Мишел Барние,  и  Хоакин Алмуния ще докладват за това  по време на срещата на финансовите министри от ЕС в събота.
Налице е също така несъгласие за рекапитализиране на банките, по-специално степента, до която трябва да се използват парите на данъкоплатците.
„Мисля, че ние не трябва да използват парите на данъкоплатците“, каза министърът на финансите на Швеция Андерс Борг заяви пред репортери в събота. „Гаранционна система сама по себе си не може да реши проблемите. Ние трябва да възстанови доверието с капитал.“
На дълбоките различия остават между Франция и Германия за най-добрият начин за увеличаване на EFSF. Германският канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и на председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу, трябва да се срещнат късно в събота, за да се опита да прекъсне застоя преди срещата на върха в неделя на лидерите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *