ЕС се споразумя за таван на банкерските заплати

Състоялият се в Брюксел извънреден Европейски съвет, който завърши късно снощи, подкрепи засиления контрол върху финансовата система и регулирането на банковите бонуси, предаде БТА.

Френският президент Никола Саркози заяви, че лидерите на Европейския съюз са се споразумели да наложат таван на банкерските заплати, предаде Асошиейтед прес. Всички страни от ЕС са напълно единни, че светът не може да преживее отново скандала с бонусите за изпълнителните директори и търговците, които насърчиха банките да поемат огромни рискове.
Лидерите на ЕС се срещнаха в Брюксел снощи, за да изработят единна позиция на съюза за предстоящата среща на върха на Г-20 в Питсбърг, САЩ, на 24 и 25 септември. Саркози заплаши, че ще напусне срещата, ако САЩ и други страни не подкрепят споразумение за ограничаване на банковите премии.

ПодкрепихмеГордън Браун преди срещата на Г-20. Но мнозина от колегите, и аз самият, заявихме, че има много теми, по които да се говори, защото самата ситуация в Европа сега е много тежка. Мисля, че на следващия съвет тези теми ще се разискват много повече, заяви българският премиер Борисов след срещата.

Това, което чух, бе, че ние сме с един от най-малките дефицити, че спазваме стриктно финансовата дисциплина и се надявам догодина това да бъде толерирано от Европейския съюз, добави той.
Министър-председателят е поставил въпроса за допълнителни компенсации за АЕЦ „Козлодуй“. Говорих по темата с колегите преди срещата и мисля, че ще успеем. Но има и други важни въпроси за решаване – енергийната независимост в Европа и много други. Смятам, че следващият Европейски съвет ще е много по-важен, изтъкна той.
Българският премиер изрази убеждението си, че според начина, по който са разпределени отговорностите в държавата, така трябва да бъдат разпределени и заплатите. Не може банкерите да взимат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг. Заплатите трябва да са публични и ясни и всеки един да знае за колко работи. В противен случай, ако някой не знае за колко работи, считам, че или е корумпиран, или не се интересува от възнаграждението, което му се полага, изтъкна той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *