ЕС с рекорден износ на зърнени храни – 42 млн. тона

През изминалите два месеца наблюдавахме най-драматичния спад на цените на пшеницата на борсата в Чикаго от няколко години насам. През периода 6 май -7 юли 2014 г. цената на меката червена зимна пшеница на най-голямата зърнен борса в света се срина със 73 долара за тон (27%) и на 7 юли удари четиригодишното ценово дъно – 200 долара за тон, коментира Farmer.bg

Същата екстремна динамика наблюдаваме и на експортния пазар. В началото на новия стопански сезон 2014/15 г. фобните котировки на меката червена зимна пшеница на пазара в Щатите спаднаха до 238 д./т FOB и 300 д./т FOB за твърда червена зимна пшеница, в сравнение съответно с 296д ./т FOB и 365 д./т в началото на май.

Силно депресиращо влияние върху цените в края на юни и първата седмица на новия сезон оказаха благоприятните прогнозни данни за производството на пшеница в глобален мащаб и в основните страни производителки. Междувременно в края на юни Министерството на земеделието на САЩ (USDA) шокира пазара и с изненадващо високите отчетни числа за запасите от основните зърнени култури в САЩ и повече засетите с пшеница площи. За рязкото активизиране на спекулативните продажби в понеделник повлияха и констатации за подобреното състояние на реколтата от твърда пшеница и „идеалното време“ за развитие на реколтите от соя и царевица. Търговците споделят, че напоследък на пазара практически липсват новини, които биха могли да променят вектора на ценовото развитие, а и износът на пшеница от САЩ остава „разочароващо слаб“. Причината е във въздържаността на големите купувачи и най-вече агресивното поведение на конкурентите на САЩ на експортния фронт.

Силен конкурентен натиск в момента идва от Русия и Евросъюза. Съгласно отчетните данни на Европейската комисия, износа на зърнени храни от ЕС-28 за трети страни през току-що завършилия сезон 2013/14 г. достигна рекордните 42 млн. тона. Анализаторите акцентират, че експортът на пшеница през 2013/14 г. бележи ръст с 43%, в сравнение със средното равнище от пет години насам – до 29 млн. тона. Със забележимо увеличение спрямо средния показател е износът на ечемик за трети страни – с 32 на сто, до 8,5 млн. тона.

Ако агрометеорологичните условия не се променят, общото производство на пшеница в ЕС (мека и твърда) през новия сезон 2014/15 г. ще достигне 149,4 млн. тона, което е вторият резултат след историческия рекорд, регистриран през 2008 г. – 152 млн. тона. Трябва да се отбележи, че според разчетите на USDA и Световния съвет по зърното Евросъюзът през 2014/15 г. ще излезе на първо място в света по износ на пшеница (27,3 млн. т), а САЩ за пръв път в историята ще останат на втора позиция с експортен потенциал от 26,5 млн. тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *