ЕС ще допуска туристи от 14 „безопасни страни“ от 1 юли

Засега от балканските държави са включени единствено Сърбия и Черна гора, но списъкът може да бъде променян.

СЗО: По-смъртоносна вълна от коронавирус ще удари Европа тази зима ...
DarikNews

Европейският съюз определи 14 държави, чиито граждани се считат за „безопасни“ за допускане на територията на блока от 1-ви юли въпреки пандемията, съобщава BBC, информира bloombergtv.bg.

Китай предложи на Европа да обединят усилия срещу коронавируса - NOVA

В списъка, който може впоследствие да бъде променян, попадат Австралия, Алжир, Канада, Мароко, Южна Корея, Грузия, Япония, Черна гора, Руанда, Нова Зеландия, Сърбия, Тайланд, Тунис и Уругвай. Но страни като САЩ, Бразилия и Китай не попадат в него заради големия брой случаи на коронавирус. Все пак ЕС е готов да добави Китай в списъка, ако правителството в Пекин предложи реципрочна сделка за пътуващите от ЕС, твърдят европейски дипломати.

Коронавирус: най-страшно може да стане във Великобритания | Новини ...

Голяма част от граничния контрол е премахнат за европейските граждани, които пътуват на територията на ЕС. Определянето на правилата за британските туристи са част от настоящите преговори за Brexit. Но гражданите на Обединеното кралство все още трябва да се третират по същия начин като всички останали граждани на ЕС до края на преходния период на Brexit до 31-ви декември, отбелязват от Европейската комисия.

Процедурата на ЕС по формализиране на списъка и критериите, по които се оценяват като безопасни или не, по график трябва да бъде завършена във вторник. Списъкът е одобрен с квалифицирано мнозинство, което по правилник трябва да е над 55% от страните членки на блока, които съставляват 65% от населението в ЕС.

Число жертв коронавируса в Италии за несколько часов выросло с 14 ...

По време на дебатите е имало сблъсък межди Испания, която се стреми да даде тласък на туризма, но предпочита безопасността, тъй като страната понесе много тежки удари от коронавируса, и Гърция и Португалия, чиито икономики зависят от туризма и са по-малко засегнати от пандемията.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *