ЕС ще инвестира в газова връзка между България и Сърбия

България и Сърбия подписаха съвместен ангажимент за диверсификация на енергийните източници в региона на Западните Балкани, за намаляване енергийната зависимост от един доминиращ доставчик и за подобряване енергийната сигурност.ЕС ще инвестира в газова връзка между България и Сърбия.

Резултат с изображение за газова връзка

ова стана в София в рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, като подписи под документа положиха българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и сръбския й колега Александър Антич и в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на България Бойко Борисов.

Двете страни ще изградят първият интерконектор между газопреносните мрежи на двете страни. Връзката ще позволи пренос в рамките на 1-1,8 млрд. куб. м природен газ годишно в посока България – Сърбия, както и около 0,15 милиарда кубически метра от Сърбия към България. Дължината на съоръжението между София и Ниш е 62 км., информира monitor.bg.

Интерконекторът е част от списъка на ЕС проекти от общ интерес и е приоритетен в рамките на Групата на високо равнище за енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа(CESEC).

Европейската комисия съдейства за изграждането на интерконектора от сръбска страна чрез безвъзмездна помощ от предприсъединителните фондове на стойност 49,6 милиона евро.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *