ЕС ще поиска ограничения за бонусите на банкерите

Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз, които се събират утре в Брюксел, ще поискат на срещата на върха на Г-20 в Питсбърг, САЩ, на 24 и 25 септември да се приемат ограничения на заплатите на ръководителите на банки и да се съгласуват санкции при прекомерно големи бонуси, предадоха световните агенции.

В проект за заключителен документ за утрешната среща, която е подготвителна за форума на Г-20 в Питсбърг, ЕС настоява премиите да бъдат изчислявани въз основа на дългосрочните резултати, а не само въз основа на краткосрочни спекулативни операции.

По-специално Европа иска променливите заплати на банкерите да бъдат ограничени и да се изчисляват в съответствие с фиксираните заплати или спрямо приходите или печалбите на компаниите.

В документа лидерите от ЕС призовават Г-20 да приеме продължаване на държавната подкрепа за икономиката, като макар плановете за изход от кризата да се съставят сега, те да бъдат прилагани едва след като бъде осигурено възстановяване и подем на икономиката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *