ЕС ще преразгледа схемата за помощ на бедните в Европа

Регулаторните органи на Европейския съюз вероятно ще трябва да открият нови източници за прехрана в рамките на 20-годишната схема, която изхранва милиони европейски бедняци.
Това ще стане, след като радикалните политически промени на прочутите планини от зърно и езера от мляко от 80-те и 90-те години на ХХ век.
Европейската комисия е започнала консултация в интернет, която ще продължи до средата на май, с цел да се допита до благотворителни дружества, национални правителствени експерти, неправителствени организации и заинтересовани граждани на ЕС за мнението им как трябва да действа схемата.
Схемата за продоволствена помощ бе създадена по време на изключително студената зима в Европа през 1986 г., когато излишъците от хранителни стоки бяха предоставени на националните благотворителни дружества, за да ги разпределят между нуждаещите се.
Сега, след серия политически промени, тези наличности са почти изчерпани. Преди мащабната реформа в ЕС на нейната Обща земеделска политика през 2003 г. обществените наличности от зърнени храни, говеждо, масло, мляко на прах, олио, ориз и захар обикновено бяха изобилни и бяха продавани в магазини в цяла Европа за сметка на данъкоплатците.
Но онези огромни излишъци, за които ЕС бе силно критикуван от търговските си партньори заради износа на субсидирани продукти, вече в по-голямата си част не съществуват с изключение на захарта.
„Постепенното намаляване на систематичната намеса на пазарите успоредно с увеличаване на търсенето за непреработени хранителни стоки означава, че в момента има само малки количества за „схемата за най-онеправданите“, посочва на своя уебсайт земеделското управление на комисията.
„За плана за разпределение през 2008 г. тъй като единственият продукт, който ще остане в големи количества, е захарта, комисията реши да осигури достъп до парични средства на одобрени благотворителни дружества, които да закупуват хранителните продукти на свободния пазар“, се казва още там. В момента схемата има годишен бюджет от над 300 млн. евро и през миналата година е осигурила над 13 млн. обяда в 18 държави.
Зърнените храни са най-голямото перо, показват изчисленията на комисията. „Тъй като липсват наличности за намеса, трябва да преразгледаме нашата политика. Нямаме повече излишъци, така че ще трябва да ги набавяме от държавите-членки на търгове“, заяви представител на ЕК. „Ако насрочим търг, ще се търси най-добрата оферта. Комисията ще заплати стойността по нея“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *