ЕС ще спира експлоатацията на работниците в чужбина

Министрите на труда на страните – членки на ЕС, постигнаха споразумение за въвеждане на мерки, които да защитят правата на командированите работници, както и да предотвратят евентуални злоупотреби и нарушения с тях, предаде електронното издание „ИЮ Обзървър“. Министрите се надяват по този начин да се сложи край на т.нар. социален дъмпинг, както и на експлоатацията на работници. Подобни обвинения се превърнаха в политически въпрос и събудиха опасения, че свободата на движение, която е основна ценност в ЕС, е изложена на риск.

„Командировани работници“ е термин в ЕС за служителите, изпратени от фирма в една държава членка да работят в друга, най-често в строителната индустрия. Според европравилата те трябва да бъдат наемани при условията, прилагани в страната домакин, но много често им се плаща според тези в държавата, откъдето пристигат. Това обикновено води до обвинения в социален дъмпинг, при който работници полагат труд срещу надници под минимума в приемащата държава, както и до твърдения, че командированите злоупотребяват със системите за социално осигуряване в страната домакин. Споразумението, постигнато от социалните министри на ЕС, е основа за преговори с ЕП за обновяване на сегашното законодателство, което е от 1996 г.

България подкрепя равното третиране на мобилните работници във всички държави – членки на ЕС, заяви българският министър на труда и социалната политика Хасан Адемов, който представляваше страната ни в Брюксел. България приветства реализацията на мерки, свързани със справяне със злоупотребите и измамите при упражняване на правото на свободно движение, както и мерки за засилване на сътрудничеството между социалните институции на държавите членки. Адемов обясни, че българското правителство по никакъв начин не толерира неправомерното поведение на лица, включително в социалната сфера.

На срещата в Брюксел холандският министър на социалната политика и труда Лодевик Ашер призова ЕС да фокусира усилията си върху нелоялната конкуренция на европейските трудови пазари и лошите условия, при които се трудят българските и румънските работници. Отпадането на ограниченията за българите и румънците в началото на 2014 г. предизвиква притеснението на редица европейски страни, сред които и Холандия. Ашер изрази надежда за постигане на политическо споразумение за подобряване на условията на труд за новоприетите страни в ЕС.

ДЕБАТ

Евродепутати обсъдиха вчера в пленарната зала на ЕП в Страсбург намеренията на британското правителство да ограничи достъпа на българи и румънци до социални помощи и до трудовия пазар на Острова, предаде БНТ. „Призовавам да спре дискриминационното отношение и спекулациите за имигрантска вълна от българи и румънци. Данните показват, че вътрешната мобилност в ЕС има положителен ефект върху икономиките в страните членки“, заяви българският евродепутат Моника Панайотова. Няколко дни преди това евродепутатът Илияна Йотова и председателят на групата на социалистите в ЕП Ханес Свобода също се обявиха за свободното движение на гражданите на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *