Етериум: Кражба на 20 милиона долара от MEV бот

Изглежда, че един от валидаторите на блокчейна е стоял зад атаката, която се е състояла в рамките на един блок на Ethereum. Валидаторите отговарят за обработката на транзакциите и генерирането на нови блокове в блокчейн мрежата.

Атаката е осъществена чрез поредица от транзакции, които са били насилствено вкарани в блока, позволявайки на извършителя да открадне средства, които ботът е възнамерявал да получи чрез фронт-рънинг. Тази техника, позната като „сандвич атака“, включва манипулиране на цената на базовия актив, за да се открадне разликата в цената от потребителя.

Концепцията за „максимална усвоима стойност“ (MEV) е установена от Фондация „Ethereum“ като най-високото количество стойност, което може да бъде получено от производството на блокове извън конвенционалните блокови възнаграждения и такси за газ чрез коригиране на реда на транзакциите или включването и изключването им в блока.

Според OtterSec портфейлът на валидатора, отговорен за атаката, е бил финансиран преди повече от две седмици с помощта на мрежата Aztec, която осигурява слой за поверителност. Това предполага, че атаката е била планирана. Блокчейн следователят Peckshield разкри, че откраднатите средства вече са в три портфейла, с осем свързани адреса, първоначално финансирани от Kucoin.

Хъдсън Джеймсън, бивш член на Фондация Ethereum, коментира, че атаката може да има далечни последици за екосистемата на MEV, като сега екстракторите поставят под въпрос надеждността на валидаторите на Ethereum.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *