Етичната комисия на ВСС изслуша Галя Гугушева

Гугушева не пожела да коментира нищо, освен че не е извършила никакво законово нарушение:
Всичко, което зная по изложените факти, обясних на Висшия съдебен съвет. Това, което към настоящия момен само ще ви кажа е, че никой от всичките лица, които подадоха сигнали срещу мен не се яви. Очи в очи да застане срещу мен и да каже претенциите си по отношение на мен.
В понеделник ще стане дали ще има дисциплинарно производство срещу Гугушева, която, часове след като оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, стана най-проверяваният магистрат в държавата.
Повече информация за изслушването даде председателят на етичната комисия Ясен Тодоров. До понеделник комисията ще решава как да се действа по случая, като анализира отговорите от изслушването на Гугушева и се опита да ги провери чрез документи. Според Тодоров решението няма да бъде взето лесно, защото е станало ясно, че членовете на комисията по различен начин интерпретират и чуват обясненията на Гугушева:
Моят въпрос към г-жа Гугушева беше следния: Как ще обясните, че взимате заем от фирмата на сина си, а после вашия син ви дава пари, с който да погасите този заем към неговата фирма. Това е притеснителното за мен в цялата история. Тя отговори, че обсъждали в семейството взимане на кредит от банкова институция, но поради големите лихви, които биха обременили връщането на кредита, по-големият син разбрал за това нещо и е предложил той да даде заем на майка си и на баща си.
От вторник случаят Гугушева е в комисията за конфликт на интереси, тъй като стана ясно, че тя не е декларирала, че синът й е адвокат. Пред етичната комисия Гугушева обяснила, че не го е направила, тъй като синът й не се занимава с Наказателно право.
Синът на Гугушева, адвокат Гугушев, се е оплакал, че има проблем с бизнеса си заради лошата репутация, която му създал скандала и сега се е наложило да обяснява на партньорите си за какво точно става дума и защо се споменава пране на пари, както и че съвсем законно в последните години е успял да развие своя бизнес, така че да печели по милиони на година.
Другият син на Галя Гугушева, който не беше изслушан от етичната комисия днес, е бил на изпит по право в Софийския университет, където го изпитвал Георги Петканов, който го питал какво мисли за КС. Всичко това беше дадено като пример, за да се разбере, че казусът е сложен, че става дума за житейската съдба на човек с много години юридически стаж. Затова етичната комисия смята да действа предпазливо, за да не се окаже след време, че не е имало нищо, а те са тръгнали да образуват дисциплинарно производство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *