ЕЦБ: България и Хърватия могат да са в ERM II до края на годината

Хърватия и България могат да се присъединят към „чакалнята“ на еврозоната през тази година, заяви във вторник членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета, като той похвали усилията на страните за присъединяването им към общата европейска валута.

Коментарите му в интервю за френския вестник Le Monde предполагат, че процесът на разширяване на еврозоната продължава да бъде стабилен, въпреки икономическата трусове в резултат на коронавирусната криза, информира bnr.bg.

„Хърватия и България взеха смели мерки за сближаване“, посочи Панета, който отговаря за международните и европейските отношения в ЕЦБ. „Ако процесът приключи успешно, те могат да се присъединят към ERM-2 до края на годината“, прогнозира той.

ЕЦБ казва за България в ERM 2 до края на 2019 г.

Тъй като държавите, които са кандидат членки, обикновено остават в системата на ERM  II, известна като „чакалнята“ за еврозоната най-малко две години, за да докажат, че валутите им са стабилни, „първият наличен прозорец за присъединяване на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 година, ако всички предварителни оценки са успешни“, допълни Фабио Панета.

България и Хърватия са единствените държави от Европейския съюз, които активно искат да приемат еврото.

В своя редовен двугодишен доклад за напредъка на държавите извън еврозоната, публикуван миналата седмица, ЕЦБ заяви, че коронавирусната криза поставя въпроси относно инфлацията и здравето на публичните финанси на двете кандидат членки.

Пред прага на ERM II – дискусиите за и против се разгорещяват ...

В същото интервю за Le Monde, Фабио Панета посочи, че Европейският съюз трябва спешно да вземе решение за пакета от фискални мерки, за да помогне на блока да премине успешно през провокираната от коронавируса икономическа криза

„Това е изключително спешно и целта трябва да бъде разгръщането на този спасителен пакет възможно най-скоро, не по-късно от началото на 2021 година. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпа ще бъде намесата“. предупреди той.

Парламентът прие промените във Валутния закон - влезем ли в ERM II ...

През миналия месец ЕС предложи пакет от 750 милиарда евро, включително 500 милиарда безвъзмездни средства и 250 млрд. евро под формата на заеми, но съпротивата на шепа фискално консервативни държави заплаши да се забави постигането на споразумение, като не се очаква сделка и през настоящия месец.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *